Siber güvenlik; bilgisayarları, telefonları, elektronik sistemleri ve sunucuları kötü amaçlı olabilecek her türlü saldırıdan koruma yöntemidir. Elektronik güvenliği olarak da bilinmektedir. Dünya üzerinde her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Bu saldırıların küresel ekonomiye olan trilyon dolarlık maliyeti de siber güvenliğimizin öneminin altını çiziyor.
Global araştırma şirketlerinin verilerine göre, siber suçların maliyetinin yıl sonuna kadar dünya çapında 6 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle yetenekli siber güvenlik uzmanlarına olan talep her zamankinden daha yüksek. Yeni teknolojiler gelişiyor, siber tehdit alanı genişliyor ama buna cevap verecek siber güvenlik becerilerine sahip kişilerin sayısında artış maalesef yeterli değil. Şu anda 15,8 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan küresel siber güvenlik pazarının 2025’te 22,2 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
ISC araştırma verilerine göre, 4,7 milyon siber güvenlik personeline ihtiyaç duyulurken, dünya genelinde 2,8 milyon siber güvenlik yazılımcısı bulunuyor. Oluşan açığı tamamlamak için yüzde 145 oranında bir artış sağlanması gerekiyor.
1,9 Milyon’luk personel açığı her geçen gün artmaktadır.
Peki ya siber güvenlik uzmanı nedir, bu kişiler ne iş yapar ve ne kadar maaş alırlar?
Teknolojinin gelişmesiyle günümüzde yükselen meslekten biri olan siber güvenlik uzmanı; hizmet verdiği kurumun elektronik bilgi sistemini koruyan kişidir. Siber güvenlik uzmanı saldırılara karşı önceden kullanmış ve uygulamış olduğu algoritmalara sürekli olarak güncelleme yaparak geliştirmektedir. Saldırıya karşı koruyacağı kurumun sistemini güvenlik açıkları konusunda inceleme yapmaktadır.
Siber güvenlik uzmanı nedir diye sorulduğunda aklımıza ilk önce kurumu saldırılara karşı koruyan kişi olarak gelmelidir. Kurumda siber saldırı başlamış ise meydana gelecek olan kaybı en aza indirecek şekilde planlar yapar. Sürekli olarak yeni yazımlar geliştirir.
Analitik düşünme yapısı bulunması gerekmektedir. Hızlı ve doğru çözümleme yaparak kurumun işlemlerini uygulamalıdır.
Türkiye’deki en kapsamlı eğitim;
Herhangi bir altyapınız olmadan 9 ay gibi kısa bir sürede Siber Güvenlik Uzmanı olabilirsiniz. 700 saat süren bu eğitimle hayatınızı baştan aşağı değiştirebilir yeni kariyerinize ve hayatınıza çok kısa sürede merhaba diyebilirsiniz. Eğitiminiz devam ederken freelance işler alabilir, eğitim sonunda yurt içinde ve yurt dışında kullanabileceğiniz 4 farklı sertifikaya sahip olursunuz.
Teknolojinin gelişmesi ile siber saldırılar daha da fazla olmaya başlamıştır. Sadece kurumların değil kişisel verilerin de güvenliği de önem kazanmaya başlamıştır. Siber güvenlik uzmanı şunları yapmaktadır:
Çalıştığı kurumun veya kişinin sisteminde ki zayıf olan yerleri belirleme ve bunlar için önlem almak.
Yaşanacak olan saldırılardan dolayı olan kayıpları en az seviyeye indirmek.
Yeni yazılımlar yazmak ve siber saldırılara karşı en yüksek performans göstermek.
Analitik düşünerek çözümleme geliştirmek.
Teknolojinin gelişmesi ile siber güvenlik daha da önemli bir hal almaya başladı. Siber güvenlik uzmanlarına duyulan ihtiyaç artmaktadır. Duyulan ihtiyacın artmasıyla beraber siber güvenlik uzmanı maaşları da artmaktadır. Siber güvenlik adı altında çeşitli kariyer yollarından da kazanç kazanmak mümkündür.
Siber güvenlik uzmanı maaşları; ikramiye ve aldıkları ek ödemeler dışında yıllık 100.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Kıdem ve tecrübesine göre yılda 250.000 TL ‘nin üzerini rahatlıkla kazanabilirler.
Siber saldırılar sadece bilgisayarları hedef almamaktadır. İnternete bağlanabilen cep telefonları da bu saldırıların hedefi olabilmektedir.